NFJO

Weekverslag Europees Kampioenschap FJ 2010

Maandag 26 juli

Rond half 1 ’s middags ging een groot deel van de deelnemers het water op voor een trainings-wedstrijd. Er stond windje 3-4 dat toenam naar 4-5 Beaufort. Ca. 2 mijl boven Muiden, in de buurt van Pampus, lag het startschip dat al snel serieus de startprocedure inzette. Bij de 1e bovenboei waren enkele boten al omgeslagen. Zonder verdere problemen en na één pot met drie rondjes ging het hele veld retour naar de haven.
Om half zes vond de officiële opening van het EK plaats. Wedstrijdleider Henk Sol opende het evenement. Er werden 8 vlaggen gehesen van de deelnemende landen: Slovenië, Japan, Italië, Duitsland, België, USA, Luxemburg en Nederland. Totaal 45 boten. Met een kanonschot werd de officiële opening afgesloten en het diner geopend.
In de avond was er nog een spontane verjaardagsborrel van twee Duitse deelnemers; dit zorgde voor een onverwacht gezellige afsluiting van de dag.

Dinsdag 27 juli

In de ochtend moest het veld wachten op wind, na drie kwartier stak een bries op en werd de startlijn gereed gemaakt. De boeien werden op hun plek gelegd. Dat nam ook aardig wat tijd in beslag omdat de wind enorm draaierig was.
De eerste pot werd gewonnen door de Japanners. Dit ten vreugde van de coach die de hele dag met de rescue meevoer. De Nederlanders lagen voorin het veld, met aan leiding Rolf de Jong en Esther Pothuis (NED 961) met 9 pt, gevolgd door Thorsten Willemsen en Lena Roehr (GER 407) met 16 pt en op een derde positie Theo Remmerswaal en Janne den Blaauwen (NED 1156) met 19 pt.

Woensdag 28 juli 2010

De dag begon direct al winderig en met een felle zon. Helemaal top-zeilweer. 12 tot 15 knopen wind. Dat beloofde een geweldige zeildag te worden. De spanning was te voelen onder de zeilers op de kant. Er gingen 41 boten het water op. Er zijn drie wedstrijden gevaren en met dit weer ging geregeld een boot om. Golven, wind en handling waren debet. Een boot had roer-pech en moest uit de wedstrijd. Verder geen noemenswaardige schade.
Opvallend was dat zoveel jeugd zich zo goed hield op open water. Je zult maar vier hele dagen op het water moeten zeilen, een pittige opgave. De FJ klasse floreert als nooit tevoren.
De leiders van het klassement hebben hun positie gehandhaafd; Rolf de Jong (NED 961) heeft zijn eerste positie verdedigd met een 2e, 4e en 2e plaats en Thorsten Willemsen (GER 407) behoudt zijn 2e plaats met een 5e, 2e, en 1e plaats. Verder zijn er veel wisselingen in het klassement, dit mede door de sterkere wind van vandaag. Het veld lag verder uit elkaar dan de eerste wedstrijddag.
Donderdag worden er nog 3 wedstrijden gevaren en vrijdag 2. Vanavond duelleren de landen tegen elkaar in een vriendschappelijke “beach soccer game” om de verhoudingen even te ontspannen.

Donderdag 29 juli

In de ochtend gierde de wind al door de zalingen. De rescue-ers die dit gebied goed kennen voorspelden al veel werk voor hen vandaag. De kopjes stonden al op de golven. Het duurde even voordat iedereen op gang kwam op de kant.
Na half 10 ging de eerste boot het water op. Het leek toch nog rustig op het water toen de rescues uitvoeren. Echter dit bleek schijn. De eerste start werd direct een ‘General Recall’ omdat iedereen tegelijk over de lijn geduwd werd door de in kracht toenemende wind. Het begon met 15 knopen. Maar bij de 3e pot hadden we 23 knopen wind met uitschieters naar 26 knopen. Intussen hadden verschillende boten zich teruggetrokken uit de race. Anderen hadden averij, zoals een mast overboord. Veel boten sloegen om.
Bij de laatste start bleef een boot van onze zuiderburen met het roer achter de ankerlijn van de ‘Lijnboot’ hangen en belandde derhalve bovenop de Lijnboot en moest de wedstrijd helaas afbreken. Desondanks wat het nog ‘vaarbaar’. De verschillende rescues kregen het goed voor hun kiezen. Veel boten gingen om, en daar wil je als rescue toch wel even bij zijn. Je weet nooit.
Na de laatste wedstrijd bleven de meeste rescues achter om 6 FJ’s die gestopt waren mee terug te slepen naar de haven. Dit was een flinke klus, omdat de bootjes onbemand achter een rescue zomaar weer omsloegen.
Bij elkaar een heftige dag zeilen. Voor sommigen met schade, anderen zeer tevreden. Hoe dan ook geweldig zeilweer. Nog één dag zeilen voor de boeg. Ben heel benieuwd wat dat nog aan het klassement verandert.
Rolf de Jong en Esther Pothuis hebben hun 1e positie goed verdedigd, net als Thorsten Willemsen en Lena Roehr (2e positie) en Heiko en Matthias Riffeler (3e positie).

Vrijdag: 30 juli 2010 – Goud en Brons voor Nederland !

De laatste dag van de EK. De zon was al vroeg warm. Dun windje, windkracht 3 en de kaarten lijken geschud. Nog twee wedstrijden te gaan. We hebben 3 dagen achter de rug met alle soorten weercondities. Sommigen wilden de wind van donderdag terug…zelfs onze 60+ deelnemer uit de USA. Anderen hoopten vandaag nog een aantal plaatsen goed te kunnen maken met voor hun het ideale lichte weer.
Het duurde even voordat de startlijn definitief kon worden gelegd vanwege de windshifts. Na een General Recall ging iedereen van start. Al snel lagen de Japanners vooraan. Licht weer maakt dat zij snel varen en naar verwachting wonnen zij de eerste pot. De laatste wedstrijd lagen de Japanners tweede en wonnen de Nederlanders.
Nederland heeft twee medailles binnen gehaald. Rolf de Jong en Esther Pothuis (NED 961) hebben hun eerste positie goed verdedigd en winnen met afstand goud op het Europees Kampioenschap! Zilver gaat naar Duitsland, Thorsten Willemsen en Lena Roehr (GER 407) hebben hun 2e positie goed vastgehouden. De bronzen medaille gaat naar Guido Sol en Kristina Gruendken (NED 1341), zij zijn de laatste dag naar een derde positie geklommen in winnen brons nipt van Heiko Riffeler en Matthias Riffeler (GER 368). Beide teams eindigden met gelijken punten (40 ptn). Doorslaggevend voor Guido Sol en Kristina Gruendken is dat zij tweemaal een eerste plaats hebben gevaren en Heiko Riffeler en Matthias Riffeler maar één eerste plaats.

In onderstaand overzicht is de top 5 en de positie van alle Nederlanders weergegeven. Een compleet overzicht met de resultaten & foto’s is te zien op www.fjeuropeans2010.nl .

 

1. NED 961      Rolf de Jong, Esther Pothuis                          15,0 pts

2. GER 407      Thorsten Willemsen, Lena Roehr                  31,0 pts

3. NED 1341    Guido Sol, Kristina Gruendken                       40,0 pts

4. GER 368      Heiko Riffeler, Matthias Riffeler                   40,0 pts

5. NED 1156    Theo Remmerswaal, Janne den Blaauwen   66,0 pts

 

8. NED 1363    Ronald Kalkhoven, Sonja Kalkhoven              75,0 pts

9. NED 1470    Martijn Aarts, Aagje Martens                        78,0 pts

12. NED 775    Bert Wolff, Celine van der Schee                  106,0 pts

16. NED 1457 Jos Guldemond, Tina Volk                              136,0 pts

17. NED 1475 Niek van Griethuysen, Sophie Schouten        141,0 pts

23. NED 1419  Jori Vermeij, Rianne van Domburg                179,0 pts

24. NED 1455 Elske Vermeij, Oigen Blankert                       192,0 pts

26. NED 1464 Martijn Garnier, Justin Simoons                     221,0 pts

30. NED 1463 Lars den Hartog, Anne Troelstra                   245,0 pts

31. NED 1387  Joost Pothuis, Heleen Pothuis                       265,0 pts

35. NED 1421  Sebastiaan Klaassen, Hidde Veenis              287,0 pts

45. NED 1330  Rob Klaassen, Marjolein Klaassen                394,0 pts